Wiebe(ren)

Wieberen is een via het Jiddisch aan het Bargoens ontleend woord, dat vooral in het Amsterdams dialect voorkomt maar ook elders in Nederland regelmatig wordt gebezigd.

De betekenis is 'weggaan, ophoepelen, opzouten, oprotten'. Het Bargoens was de geheimtaal van dieven, landlopers en rondtrekkende handelaren en heeft veel aan de Jiddische taal ontleend. Wieberen is afgeleid van het Bargoense woord 'wieberig' in de uitdrukking 'wieberig gaan' (vluchten). En 'wieberig' is op zijn beurt weer afgeleid van het Jiddische woord 'wejiwrech', uit het Hebreeuwse 'wajibrah' = 'en hij vluchtte'.

De kreet 'ga wieberen' ofwel 'rot op' wordt door veel jongeren gebruikt, al is het woord dus terug te voeren tot de bijbel.”

De zoektocht naar de perfecte opstelling van de veteranen duurt voort. Na verdienstelijke pogingen van andere spelers (een speler waagde het zelfs om zichzelf 11x op te stellen) was het vandaag de beurt aan Wiebe. De vermaarde en voormalige oefenmeester van Sportlust JO17-1 had aan deze klus echter een iets zwaardere dobber. Waar bij de 17-1 spelers nog wel eens iets aannemen, is luisteren bij de veteranen meer schering dan inslag. Toch gingen we deze zaterdag goed voorbereid en serieus op bezoek bij Gouda.

Ondanks het feit dat bij vlagen prima werd gevoetbald kon ook vandaag de ploeg zijn tanden niet laten zien. In een voor de neutrale toeschouwers uitermate saai duel, had Gouda in de 1e helft slechts 1 momentje nodig om keeper Hans te verschalken. Sportlust kon daar alleen een handvol “mogelijkheden” tegenoverzetten.

Na de thee veranderde het spelbeeld niet. Gouda kon het niet, maar bij Sportlust ontbrak af en toe ook het geluk. Waar in de eredivisie de VAR had ingegrepen, kan dat op ons niveau helaas niet worden toegepast, anders hadden we gewoon op die meer dan terechte 1-1 gestaan. Het werd nu slechts een corner. In de laatste fase gingen we over tot een alles of niets offensief. Belangrijk is dan dat je spelers een duidelijke instructie geeft dat je “alles lang” moet gaan spelen. Helaas was dit niet bij alle spelers geland. Balverlies op het middenveld met 8 man voor bal, bleek dodelijk voor de gasten. De handige, maar hard mauwende en evenzo irritante spits van de thuisploeg schoot bij het scheiden van de markt de 2-0 tegen de touwen. Overigens ging keeper Hans ook niet niet vrijuit.

Komende week tegen Woubrugge thuis moet het dan maar gebeuren.